1/6

AMA - Summer house Sjællands Odde

architecture, housing, vacation house


architect:
Bara Strelcova

client:
private

location:
Denmark

year:
2021

project type:
vacation house

project area:
80 m²

status:
in progress

Situated on Sjællands Odde, a narrow peninsula in the northwestern part of Zealand, two volumes with pitched roofs are arranged according to the path of the sun and with the objective of creating a private, well-protected central terrace space. Located in a zoned cabin area, a few minutes of walk from the coast in both the east and west direction, each of the volumes has its own relation to the surroundings. One becomes the main social area, while the other with its southeast orientation towards the back of the garden provides a feeling of privacy.

The house takes its primary inspiration from boathouses with pitched roofs situated along the Danish coastlines. The boathouses were built in a historical era of Denmark when boats were stored, maintained, and prepared for their next journey. Furthermore, the pitched roof typology has been a dominant part of domestic architecture in northern Europe for many centuries.


1/3

Due to Denmark´s climate; the natural craving and need for daylight became the main driver for making the most out of the natural light. The east orientation of the sleeping area provides morning light for both main bedrooms and illuminates the children´s room through a big opening in the corridor of the guest house. The living area oriented towards south and west receives most of the winter light, but only a little direct summer light, and a touch of evening light.

The overall arrangement of the house creates two terraces providing different experiences. The private morning terrace, accessible directly from the master bedroom, serves the couple during the times when they are on their own. The big afternoon terrace, accessible from the living area, serves all the occupants during bigger family gatherings. The layout brings privacy to all parts of the house while turning its back towards the road and dealing with the prevailing wind directions.

1/2

With a gross floor area of 80 m², the plan of this holiday home is laid out on a 1-meter module, along two axes forming a 45-degree angle. The north volume, running from west to east, is the main social area, complemented by the master bedroom and the bathroom. The adjacent volume, considered a guest house, consists of two additional bedrooms and a sleeping platform above one of them.

At the point of intersection, a central block with a flat roof can be found, providing the main entrance to the house, while separating the zone of the couple and the guest zone. The connecting volume provides an exit to the terrace space - the heart of the house. When open, the living area and the terrace blend into one universal platform, redefining the relationship between inside and outside. The layout is designed to allow each family member to participate in social life in the open living area or enjoy isolation and intimacy in the enclosed bedrooms. After entering both the master or the guest bedroom the occupant is faced with a big squared window on the opposite wall that links the room to the exterior.

1/2

In the attic on top of the guest room, a built-in platform is located. It serves as a place for reading, relaxing and provides extra sleeping spots. It is lit by a rooftop window, which also brings additional light to the children’s room, where from the platform can be accessed. On the north facade, an outdoor shower is attached to the bathroom from the outside to be able to clean the sand off the body after coming back from the beach. The house is complemented by a shed, in the southeastern part of the field, with a hobby room and a covered parking spot.

The house is tailored to suit the whole family and friends but adaptable to be working only for the couple without consuming not needed energy, while still keeping all necessary functions close by.

1/8

In the project, focus has been put on sustainability. The design of the house meets the passive design strategies by considering the material thermal properties and the CO2 emissions from the production and maintenance.

With foundation screws, supporting the timber frame, the house is lifted lightly above the ground. This solution requires no digging or concrete work to be carried out. The house has a wooden structure with exposed wooden rafters, vaulted ceiling - providing an understanding of how the house is constructed. The guest house is designed to be thermally detachable, when not in use. The design follows the building regulation requirements, such as maximum height of 5 meters and maximum height of at least one of the eaves of 3 meters.

1/2

The floors in the living area, the entrance area and the bathroom are designed as microcement floors. In the bedrooms solid wood floorings are advised, due to its material properties. The exterior materials, nordic pine cladding and silver metal sheet roof, were chosen to give the house an authentic appearance. Due to the natural aging of wood and its change of color, the wall cladding and the metal roof will blend together over time.

The design of the interior comes with a number of built-in features. The main one, a box containing the fully equipped kitchen, is wrapped around the bathroom providing a closet and storage for the technical equipment of the house. In both bedrooms, built-in closets are placed on one of the walls. The squared window towards west in the living room, surrounded by trees and evening light, offers an extra sitting spot with its wide wooden frame.

1/2


Studio Bara · København V · DK-1708 · bara@studiobara.com · Instagram